Footer menu

Bra att veta

Att resa till Perth

Perth har en flygplats belägen ca. 12 km öster om Perth city. Flygplatsen har fyra terminaler och oavsett om man flyger in direkt från ett annat land eller kommer med ett inrikesflyg från en annan del av Australien så anländer man vid samma flygplats. Internationella ankomster anländer till Terminal 1. Inrikesterminalerna ligger inte inom gångavstånd från Terminal 1, men gratisbussar åker i skytteltrafik mellan de olika terminalerna.

Det enklaste sättet att ta sig från flygplatsen till boendet är att åka taxi, det kostar omkring AU$ 38.

Visum

För att resa in i Australien måste du ha ett giltigt visum. Detta ordnar oftast researrangören om man bokar flygresa genom en sådan, men det är också enkelt att ordna på egen hand.

Ansökningsformuläret för korta turist- och besöksvisum till Australien hittar du på australiska invandrarverkets webbplats; border.gov.au. Visumet är giltigt i tre månader och kostnadsfritt.

När visumet beviljats så får du en bekräftelse via e-post. Ditt visum lagras i gränskontrollens IT-system och när du kommer till gränsen så kommer personalen att se att du har ett besöksvisum länkat till ditt passnummer. För säkerhets skull kan det vara en bra idé att ha med sig en utskrift av bekräftelsen.

Pass

För att resa in i Australien måste ditt pass ha minst sex månaders giltighet efter inresedatum. Kontrollera därför utgångsdatumet för ditt pass i god tid innan resan.

Försäkring

Samtliga deltagare måste teckna sin egen reseförsäkring och olycksfallsförsäkring för deltagande i mötet. Kontrollera detta noga innan avfärd.

Hotell & rumsförmedling

Mötet kommer att äga rum på det centralt belägna hotellet Pan Pacific Perth som även är vårt huvudhotell. För de som vill betala lite mindre per natt erbjuder vi närbelägna hotell Novotel Perth Langley.

Vill du bo hela eller del av din Perth-vistelse hemma hos en lokal SWEA så kontakta vår rumsförmedling och se om det finns något som passar dig.

Mer information om hotellen och rumsförmedlingen hittar du under menyn OM VM 2017 – Hotell & rumsförmedling.

Utflykter

Utflykter erbjuds från torsdag till söndag. Det finns möjlighet att uppleva staden, se våra underbara stränder, spela golf bland kängurus, smakprova australiska viner och mycket annat. Information om varje utflykt hittar du under menyn OM VM 2017 – Utflykter.

Klimat/klädsel

Oktober är vår i Australien och Perths medeltemperatur är 23° C dagtid och 12° C över natten. Det är med andra ord nästan som en svensk sommardag, och det kan vara bra att ha en jacka på kvällen. Perth har i oktober statistiskt sett ett snitt av 8 regndagar, så vi hoppas på att dessa inte infaller under VM-helgen.

Vattentemperaturen brukar vid den här tiden på året ligga runt 18 grader. Glöm inte att ta med badkläder om du vill ta ett dopp i Indiska oceanen.

Att ta sig runt

Perths innerstad är inom gångavstånd från hotellen Pan Pacific och Novotel, vare sig du är ute efter shopping eller en promenad eller joggingtur längs floden. Alla bussar är gratis att åka inom stadskärnan, säg bara till när du går på bussen att du tänker gå av i stan. Det finns även gratisbussar som bara gör turer runt staden, de heter CAT och har olika färgkoder beroende på rutt.  För att ta sig till Kings Park, där den botaniska trädgården och vackra promenadstråk med utsikt över staden finns, kan man ta buss 37 för $2.10. Det lokala tågnätverket är uppbygt med Perths centralstation som nav. Till exempel tar det en halvtimme med lokaltåget till Fremantle. Om du själv vill ta dig till stranden är det enklaste sättet att ta samma tåg, men gå av i Cottesloe.

Pengar

Valutan i Australien är australiska dollar. I skrivande stund kan man köpa AU$1 för 6.25 kr, den har legat mellan 5-7 kr det senaste decenniet. Alla priser som anges på vår webbsida och på plats i Perth anges i australiska dollar.

Vardagligheter

Perth är en trygg och säker stad. Det är oftast mycket människor i rörelse, särskilt runt floden där människor cyklar, går promenad och joggar.

Dricks och skatter är inkluderat i notan på alla kaféer och restauranger. Om du tycker att du fått extra bra service och vill ge något extra till serveringspersonalen så går det naturligtvis bra.

Vägguttagen i Australien är 240V och du behöver en adapter för alla kontakter från Europa, Amerika och Asien.