Footer menu

Vad hände i Perth under VM2017?

Text: Katarina Rönnlund Wright, SWEA Denver

Sweor från hela världen deltar

Över 200 Sweor från hela världen samlades i Perth i västra Australien för att delta i SWEA Internationals Världsmöte 2017. Ännu fler Sweor kunde vara med på ett hörn via live streams, videos och fotoupplägg på SWEA Världen Facebook Grupp och SWEA Internationals Instagram konto.

Några glada Sweor umder första kvällens mingel; Foto: Camilla Green

Några glada Sweor umder första kvällens mingel
Foto: Camilla Green


Under den traditionella Welcome to Country ceremonin; Foto: Tina O'Malley

En traditionel Welcome to Country ceremoni, presenterat av Ingrid Cumming, en Whadjuk Baladong Noongar kvinna från Perth WA
Foto: Tina O’Malley

Ett Aboriginskt välkomnande

Efter första minglet på torsdags kvällen öppnades Världsmötet med ett äkta aboriginskt Welcome to the Country ceremoni. Det var ett välkomnande av Ingrid Cumming — en Whadjuk Baladong Noongar kvinna från Perth, WA — som i sin roll som förvaltare av the Noongar Nation kallade på landets andar och förfäder att se över oss besökare under vår tid i deras land. Vi har fått tillstånd att sätta upp en video med en del av hennes välkomnande och sång.

Regionmöte blir ett fyrverkeri av idéer

På fredagen samlades alla avdelningsordföranden med sina respektive regioner i hotellets konferensavdelning. Under förmiddagen diskuterades specifika frågor och lokala lösningar. AOs delade sina erfarenheter med varandra om t.ex. effektiv medlemsrekrytering, aktiviteter, kommunikationsmedel, styrelserekrytering och mycket annat

Det var ett idéutbyte som demonstrerade styrkan inom SWEA. Kreativ gemenskap på högsta nivå. Varje region hade sina årsmöten på eftermiddagen där budgetar och kommitéer godkändes för det kommande året.

Regionstyrelse för Asien; Foto: Tina O'Malley

Regionstyrelse för Asien; Foto: Tina O’Malley

Mingel och Middagar!

Vad vi åt gott under alla VM-dagarna! Det var otroliga luncher, tre-rätters middagar och allt kom från Australien som är självförsörjande på både fisk, kött och grönsaker. Varje kväll bjöd på unika upplevelser. Det var finmiddag på South of Perth Yacht Club vid solnedgång med mycket sång plus glittrande galamiddag på Guvernörspalatset med burlesque framträdande, fantastiska lotterivinster och högsta feststämning.

VM2017 middag på South of Perth Yacht Club; Foto: Tina O'Malley

VM2017 middag på South of Perth Yacht Club; Foto: Tina O’Malley

VM2017 Festmiddagen på Government House; Foto: Camilla Green

VM2017 Festmiddagen på Government House; Foto: Camilla Green

Underhållning under VM2017 Festmiddagen på Government House; Foto: Camilla Green

Underhållning under VM2017 Festmiddagen på Government House; Foto: Camilla Green


Världsmötesdagens inledning

Till Zumba-musik och energisk dansande framför hundratals Sweor, drog SWEA Internationals styrelse igång världsmötesdagen och satte därmed tonen att just denna VM-dag skulle bli något alldeles speciellt.

Styrelsen berättade i korta drag om visionen för SWEA: en självklarhet för svensktalande kvinnor som flyttar utomlands, en professionell och modern organisation som man känner sig hemma i och är stolt att tillhöra.

SWEA Internationals styrelse startar världsmötet med lite zumba; Foto: Tina O'Malley

SWEA Internationals styrelse startar världsmötet med lite zumba
Foto: Tina O’Malley


Barbro Osher inspirerar Sweor

Barbro Osher — Sveriges generalkonsul i San Fransisco, grundare av SWEA San Francisco och Pro Suecia filantrop — delade med sig av sina erfarenheter och var mycket inspirerande. Hela talet visades live via SWEA Världen Facebook Grupp och där med fick alla Sweor världen över möjlighet att ta del av hennes presentation. Du kan se Barbros tal här.

Barbro Osher under sin presentation på värlsdmötet; Foto: Tina O'Malley

Barbro Osher under sin presentation på värlsdmötet
Foto: Tina O’Malley

Lisa Lindström engagerar Sweor till samskapande

Lisa Lindström, VD för designbyrån Doberman i Stockholm och New York ledde deltagarna genom en workshop fokuserad på samsakapande. Kärnan var att involvera målgruppen redan från första början. Det var kreativ gemenskap i praktik. Två och två arbetade vi ihop lösningar på SWEAs rekryteringsproblem, lågt engagemang, ökat regionalt samarbete och mycket mer. Appar, video, brädspel var en del av de prototyper och lösningar som föreslogs.

Lisa Lindström presenterar på värlsdmötet; Foto: Tina O'Malley

Lisa Lindström presenterar på värlsdmötet; Foto: Tina O’Malley


Ursula Hultqvist presenterar om SWEA Professional; Foto: Tina O'Malley

Ursula Hultqvist presenterar om SWEA Professional; Foto: Tina O’Malley

SWEA Professional

Ursula Hultqvist, medlem i SWEA San Francisco presenterade SWEA Professional som hon startade 2011 såsom en undergrupp till SWEA.

SWEA Professional finns numera inom 25 olika SWEA-avdelningar och leds av individuella eldsjälar. För många avdelningar har bildandet av SWEA Professional betytt en medlemsökning på mellan 10-20%.


Volvo Group

Volvo var en av de stora sponsorerna för VM i Perth. Theresia Fors (vice VD Marketing & Communication Volvo Group Australia) berättade om Volvo Group i Australien och deras senaste stora globala initiativ att minska antalet dödsolycker i trafiken med Volvo Trucks. Stanna. Titta. Vinka.- kampanjen är riktad enbart till barn och sker via klassrumsundervisning. Via samtal och lek på trafikmatta får barnen lära sig de tre enkla stegen för att säkert korsa gatan när en lastbilar kommer vägen.

Teresia Fors presenterar Volvo Groups program Stop, Look, Wave; Foto: Tina O'Malley

Teresia Fors presenterar Volvo Groups program Stop, Look, Wave; Foto: Tina O’Malley


Linda Ström berättar om BUS projektet; Foto: Tina O'Malley

Linda Ström berättar om BUS projektet; Foto: Tina O’Malley

BUS — ett SWEA projekt

Linda Ström berättade för åhörarna om BUS projektets utformande och resultat. Ett syfte med arbetsgruppen är att kartlägga våra redan etablerade- och potentiella medlemmars behov av stöd för svenska språket. Ytterligare ett syfte är att skapa verktyg och samla ihop resurser för föräldrar som bor utomlands och försöker lära sina barn svenska. Resultaten från projektet kommer snart att delas med alla Sweor.

Tack SWEA Perth!

Ett varmt tack till alla i värdavdelningen SWEA Perth! En liten avdelning med endast 40-tal medlemmar utav nio arrangerade hela VM mötet och alla utflykter.

Medföljande fick möjlighet att åka på dagsutflykter och halvdagstrapatser under de två mötesdagarna då AOs deltog i konferensen. Sedan följde 74 Sweor med på 4-dagars efterresan till Margaret River med besök på vingårdar, valsafari och fotograferande av kängrur så klart. En otrolig resa professionellt arrangerad av SWEA Perth. Tack för allt!

VM2017 Efterresa; Foto: Tina O'Malley

VM2017 Efterresa; Foto: Tina O’Malley